"...No puedes ser neutral en un tren en movimiento. Eso es el mundo y ya se está moviendo en ciertas direcciones, muchas de ellas aterradoras. Los niños están hambrientos, la gente se está muriendo en las guerras. Ser neutral ante tal situación es colaborar con todo este drama..." Howard Zinn

miércoles, 21 de marzo de 2012

Cooperació en temps de crisis

El dur context de crisis econòmica en el que el nostre país es veu immers ens hauria d’ajudar més que mai a entendre la situació que pateixen milions de persones des de fa dècades a arreu del món.

Però ben és cert que en molts casos no és així, a vegades per convicció, i moltes vegades fruït de discursos demagògics que ens fan creure que s’han de prioritzar les inversions internes i no la cooperació. Justificacions que, davant la precarietat i la incertesa en que es troba la ciutadania, fins i tot les posicions fins ara favorables i compromeses amb l’ajuda al desenvolupament  acaben recolzant aquests criteris.
No és just emparar-se en la excusa de la crisis per retallar els drets humans i socials de les persones, drets bàsics independentment del teu lloc de naixement. I més encara tenint en compte que es tracta d’una crisis global amb conseqüències globals, però especialment dures per a aquells països empobrits víctimes d’uns sistema econòmic mundial generador de desigualtats.
Ara és el moment d’apostar per polítiques públiques que garanteixin les pensions, l’educació, la sanitat i tots els serveis socials  bàsics, no només a casa nostre, sinó a arreu. I aquestes si són possibles si equilibrem partides destinades a inversions com pot ser la militar o la destinada a rescatar entitats privades financeres. En cap cas és imprescindible l’elecció entre cooperació o pensions. Una crisis global necessita intervencions globals.

No hay comentarios:

Publicar un comentario